Om beelden van een IP Camera op te kunnen nemen is een opslag oplossing nodig. Hier worden de beelden bewaard door de camera, dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Hieronder worden drie verschillende opties uitgelegd, de NVR is een vierde optie, deze wordt apart beschreven in het menu links.

SD Kaart

Het is bij bepaalde type IP Camera’s mogelijk om een SD kaart te plaatsen. Op deze manier worden de beelden opgeslagen op deze SD kaart, de beelden zijn terug te zien door in te loggen op de camera. Een nadeel van de SD kaart is dat de opslagcapaciteit niet heel groot is, hierdoor is het niet altijd mogelijk om voor lange periodes op te nemen.

NAS

Een NAS (Network Attached Storage) is uitstekend om als opslag voor IP Camera’s te gebruiken, bij de meeste NAS fabrikanten is het mogelijk om de IP Camera(‘s) compleet te beheren vanuit de NAS zelf. Het is dus niet nodig om bij meerdere IP Camera’s in te loggen zodat de beelden terug gekeken kunnen worden. Fabrikanten zoals Synology hebben ook Apps voor op een smartphone of tablet zodat zelfs via deze apparaten de beelen live te bekijken zijn en zelfs opnames terug te kijken. Daarnaast kan de NAS ook nog voor andere doelen ingezet worden, deze hoeft niet alleen gebruikt te worden voor opname doeleinden.

PCNVR

Een PCNVR kan bijna alles wat een NVR ook kan, dit is een softwarepakket (gratis bij Hikvision IP Camera’s) dat op een pc of server ge├»nstalleerd kan worden. Deze software kan dan IP Camera’s en de opnames beheren, ook kan op deze manier middels een App voor de smaprtphone of tablet verbinding gemaakt worden met de PCNVR en kunnen alle beelden live bekeken worden of zelfs opnames terug gekeken worden.