Storage is een belangrijk onderdeel van uw bedrijf. De data die u en uw medewerkers dagelijks verwerken worden digitaal opgelsagen, bij veel MKB bedrijven wordt deze data lokaal op de pc’s opgeslagen. Dit brengt enorme risico’s met zich mee, wanneer een pc defect raakt of zodanig software matig beschadigd is (virussen of besturingssysteem) kan het zomaar zijn dat u ook alle data kwijt bent. Daar is een mooie oplossing voor namelijk Centeralized Storage, dit houd in dat al uw data centraal op één plaats staat. Er zijn drie mogelijkheden die wij u kunnen bieden.

NAS

Een NAS (Network Attached Storage) is een apparaat waar 1 of meerdere harde schijven in geplaatst kunnen worden, vervolgens wordt de NAS aan het netwerk gekoppeld en kan de data centraal opgelsagen worden. Deze data is voor alle pc’s, laptops, servers, tablets, smartphones en eventuele IP Camera’s bereikbaar. Op een NAS kan per gebruiker een account aagemaakt worden, deze kan vervolgens rechten krijgen op 1 of meerdere shares (folders) meerdere accounts kunnen rechten krijgen op 1 share (folder) denk hier bijvoorbeeld aan een afdelingsshare.

Een NAS is niet alleen maar storage (data opslag), tegenwoordig kan een NAS meerdere server rollen aan. Zo kan een Webserver, VPN server, Mail server, Surveilance server, DNS Server, DHCP server, etc direct vanuit de NAS worden gebruikt zonder daar een apparte server voor nodig is.

Centeralized Storage Server

Een Windows of Linux server kan ook ingericht worden als Data Storage server, op deze server worden normaliter doormiddel van Active Directory rechten uitgedeeld op verschillende shares (folders) voor gebruikers. Ook hier is het mogelijk om één gebruiker rechten te geven op meerdere gedeelde shares (folders). De server zelf kan natuurlijk ook andere server rollen vervullen naast zijn Storage rol. Denk hier bijvoorbeeld aan een webserver, DNS server, DHCP server, Mail server, SCCM server, etc.

Cloud

Het komt steeds vaker voor om gebruik te maken van de cloud, dit is storage (data opslag) dat niet binnen uw eigen bedrijf op een server of NAS draait maar bij een hosting provider. Bij een cloud oplossing is het ook mogelijk om centraal uw data op te slaan en beschikbaar te stellen aan uw medewerkers, ook hier is de data beschikbaar op alle pc’s, laptops, servers, tablets, smartphones met uitzondering van IP Camera’s.

Een cloud oplossing wordt vaak aangeboden tegen een maandelijks tarief, hier heeft u dan vaak data opslag en internet date met een limiet per maand. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de dienst of provider. Waar bij de NAS of Centeralized Storage Server de data en hardware in uw eigen beheer en omgeving is, u hoeft hiervoor dus geen maandelijkse bedragen te betalen.

Mocht u vragen hebben die niet beantwoord zijn door de informatie op onze website? U kunt ten alle tijden vrijblijvend contact met ons opnemen via mail.